S rekonštrukciou chodníka na Ulici Dlhý rad začnú v máji

23.04.2011 Bardejov

Bardejov 22. apríla (TASR) - Mesto Bardejov bude môcť vďaka peniazom z európskych zdrojov rekonštruovať časť centrálnej mestskej zóny. Radnica sa úspešne uchádzala o nenávratné finančné prostriedky v rámci Regionálneho operačného programu zameraného na regeneráciu sídiel.
Primátor mesta Boris Hanuščák pre TASR uviedol, že celkové oprávnené nálady na projekt Rekonštrukcia chodníka Ul. Dlhý rad prestavujú 1,66 milióna eur, pričom spoluúčasť mesta je 83.000 eur.
\"V súčasnosti prebieha záverečné overovanie dokumentácie potrebné pre uzatvorenie zmlúv s dodávateľom stavby, a po podpísaní dodatku riadiacim orgánom operačného programu sa môžu práce rozbehnúť. Na základe verejného obstarávania vysúťažená zmluvná cena predstavuje 1,583 milióna eur,\" povedal primátor.
S výstavbou by sa malo začať v máji tohto roka, ak pôjdu práce podľa schváleného harmonogramu, s ukončením projektu sa počíta na jar 2012. Podľa Hanuščáka ide o jednu z ďalších etáp rekonštrukcií, ktorými sa mesto snaží revitalizovať zóny susediace s Historickým jadrom Bardejova zapísaným v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Dispozičné riešenie úprav chodníka vychádza zo štúdie, ktorá počíta s budúcim využitím cestnej komunikácie ako dvojpruhovej cesty s pozdĺžnym parkovaním po obidvoch stranách. Snahou je v prvom rade zmeniť charakter chodníka z čisto pešej komunikácie na priestor s možnosťou vytvorenia atraktívnej zóny pre pohyb chodcov i relax.
Chodník by mal byť podstatne širší, počíta sa s odstránením existujúceho plota, čím dôjde k priestorovému aj funkčnému prepojeniu zelene s plochou chodníka. Asfaltový povrch sa nahradí dlažbou z prírodného kameňa v kombinácií s českou žulou. Parkovisko a plocha zástavky MHD bude vydláždená andezitovou kockou.
Podľa projektu budú na spevnených plochách rozšíreného chodníka rozmiestnené lavičky na sedenie, informačné tabule, stojany na bicykle, fontány na pitie, plagátovacie stĺpy, predajné stánky a odpadkové koše.
Existujúce parkovisko pri Obvodnom úrade, na ktorom sa dnes parkuje priamo z cesty, bude prestavané na parkovisko so šikmým státím s vjazdom a výjazdom, oddelenými od cesty zeleňou.
 

Vyberte región